Αλμυρό

Wild «Ρολό» από Μανιτάρια, Φακές και Καρύδια με Glaze από Μαρμελάδα Βερίκοκο και Αμυγδαλοβούτυρο

Χρόνος εκτέλεσης 60 λεπτά / 5-6 μερίδες / Βαθμός δυσκολίας: 4/5

Wild «Ρολό» από Μανιτάρια, Φακές και Καρύδια με Glaze από Μαρμελάδα Βερίκοκο και Αμυγδαλοβούτυρο
Wild «Ρολό» από Μανιτάρια, Φακές και Καρύδια με Glaze από Μαρμελάδα Βερίκοκο και Αμυγδαλοβούτυρο

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 5-6 ΜΕΡΙΔΕΣ

 

Υγρά:

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

Στερεά:

320 γρ. φακές, ξηρές (καφέ)

1 φύλλο δάφνης

125 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε κύβους

120 γρ. καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο

1 κ.γ. αλάτι & 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι

50 γρ. καρύδια

40 γρ. βρώμη σε αλεύρι

1 κ.σ. σπασμένος λιναρόσπορος

GLAZE:

35 γρ. αμυγδαλοβούτυρο 

100 γρ. πελτέ ντομάτας

70 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

15 γρ. μηλόξυδο

100 ml. νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα.
  2. Βράζουμε τις φακές με το νερό και την δάφνη για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.
  3. Όσο βράζουν οι φακές, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια και αφήνουμε να μαγειρευτούν, για 5-6 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  7. Σουρώνουμε τις φακές.
  8. Σε έναν μπλέντερ χτυπάμε την βρώμη και τα καρύδια μέχρι να σπάσουν σε πολύ μικρά κομματάκια τα καρύδια.
  9. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές με τη βρώμη και τα καρύδια και πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι οι φακές να αρχίσουν να διασπώνται ελαφρά, αλλά μερικές να διατηρούν ακόμα το σχήμα τους.
  10. Προσθέτουμε τον λιναρόσπορο, τον πελτέ και τα μαγειρεμένα λαχανικά και ξαναπλάθουμε καλά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη πάστα.
  11. Μεταφέρουμε το μείγμα φακής στη στρωμένη φόρμα, πιέζοντας την επιφάνεια με μία σπάτουλα έτσι ώστε να πάει καλά και παντού το μείγμα.
  12. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε  το αμυγδαλοβούτυρο, τον πελτέ ντομάτας, την μαρμελάδα, το μηλόξυδο, το νερό, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και το αλάτι.
  13. Ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί καλά το μείγμα και να πήξει ελαφρώς.
  14. Μόλις ολοκληρωθεί, απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια του ρολού.
  15. Ψήνουμε για 45 λεπτά.
  16. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς στο ταψί, 10-20 λεπτά, πριν το κόψουμε σε φέτες για να κρατήσει το σχήμα του.
  17. Wild Souls x @konasfoodcreations

Καλή απόλαυση!

Plus Minus Check Open Menu Close Next Angle right Angle down Angle left View More Καλάθι Cart Full

Το καλάθι σου

Facebook Instagram Twitter YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search Email