Φιστίκι Αιγίνης Ψημένο
- Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών (σημαντικές για την σωστή λειτουργία του εντέρου).
- Καλή πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος , Β1 (θιαμίνη) και της Β6 (πυριδοξίνης).
- Πηγή μαγνησίου, χαλκού και φώσφορου.
- Μείωση χοληστερίνης (φυτοστερόλες)
- Πηγή αντιοξειδωτικών όπως η λουτείνη.
Διατροφική Επισήμανση | Ανά 100 g |
---|---|
Ενέργεια | 2431kj/581kcal |
Λιπαρά | 47,44g |
Εκ των οποίων κορεσμένα | 5,88g |
Υδατάνθρακες | 27,43g |
Σάκχαρα | 7,51g |
Εδώδιμες ίνες | 10g |
Πρωτεΐνη | 20,42g |
Αλάτι | 0,06g |
Αξίζει να σημειωθεί πως κάποτε το φυστίκι Αιγίνης προοριζόταν για την αριστοκρατία. (Εάν δηλαδή σου σερβίρουν στο μπαρ μαζί με το ποτό σου φιστίκια, να μη ζητάς ποπ κορν!)
Η διαχρονική φήμη τους οδήγησε στο γεγονός να αποκαλείται σε όλη την επικράτεια ο εν λόγω καρπός «Φιστίκι Αιγίνης», ανεξαρτήτως προέλευσης, ώσπου το 1996 η ονομασία του έμεινε για πάντα. Δηλαδή και από την Αίγινα να μην είναι το κελυφωτό σουφιστίκι πάλι «Αιγίνης» θα το λένε! Και αυτό είναι μια μικρή νίκη καθώς το φιστίκι «Αιγίνης» είναι τόσο μοναδικό και wild που δεν γίνεται να μην του «κλείσεις» το μάτι! Έχουν χαρακτηριστεί ως σούπερ τροφή και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στην θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.