Γλυκό, Μπισκότα, Κέικ και Γκρανόλα
Wild Babka με Γέμιση Αμυγδαλοβούτυρο
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 45 ΛΕΠΤΑ / ΜΕΡΙΔΕΣ 8-10 / ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 4/5


Υλικά
140 ml νερό
10 γρ. ξερή μαγιά + 1 κ.σ. αλεύρι τσουρεκιού
1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
700 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
200 ml. χυμός πορτοκάλι
60 γρ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο
1 & 1/2 μπανάνα
1 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου σκόνη
1/2 κ.γ. κακουλέ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
Για τη γέμιση:
Αμυγδαλοβούτυρο Τραγανό με Κακάο & Χουρμά
Για το σιρόπι (προαιρετικό):
100 ml. νερό
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη μαγιά: βάζουμε σε ένα μπολάκι το νερό, χλιαρό, το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί. Θέλει περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
- Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων την μπανάνα σε κομμάτια, τον χυμό και πολτοποιούμε.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε ένα μέρος από το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και το μείγμα με τη μπανάνα, την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
- Την ώρα που το μίξερ ζυμώνει, ρίχνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και όταν ενσωματωθεί συμπληρώνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη η ζύμη, όταν το ζυμάρι μας θα είναι ελαστικό, εύπλαστο και δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια, απλά θα πάρει περισσότερη ώρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί. Θέλει περίπου 1-1,5 ώρα. Μπορούμε να βάλουμε όλο το μπολ μέσα σε μία σακούλα και να τη δέσουμε.
- Όταν έχει διπλασιαστεί, μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο ελαφρά αλευρωμένο και με έναν πλάστη, ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο.
- Βάζουμε στη μέση το Αμυγδαλοβούτυρο Τραγανό με Κακάο και Χουρμά και το απλώνουμε αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια, αφήνουμε τις άκρες καθαρές.
- Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, το κόβουμε οριζόντια στη μέση, γυρίζουμε τη ζύμη προς τα κάτω, να είναι δηλαδή η γέμιση προς τα επάνω και τώρα που έχουμε δύο κομμάτια, τα πλέκουμε μεταξύ τους.
- Κλείνουμε την πλεξούδα μας σαν στεφάνι και το τοποθετούμε σε ένα τσέρκι, με αποσπώμενο πάτο ιδανικά, στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά περίπου.
- Αν θέλουμε για να γίνει πιο μαλακό, μπορούμε όταν βγει από τον φούρνο να το σιροπιάσουμε. Αν το κάνουμε αυτό, λίγο πριν βγει από τον φούρνο η Babka, ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει.
- Μόλις βγει η Babka από τον φούρνο, με ένα πινελάκι και ένα κουταλάκι ρίχνουμε το σιρόπι, λίγο λίγο να πάει παντού.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Wild Souls X Veggie Shark