Γλυκό, Μπισκότα, Κέικ και Γκρανόλα
Το Wild Τσουρέκι
XΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 3,5 ΩΡΕΣ / 1 ΤΣΟΥΡΕΚΙ / ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3/5


Υλικά
Για τη μαγιά:
70 ml νερό
5 γρ. ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
Για την ζύμη:
350 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
100 ml χυμός πορτοκάλι
30 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Αμυγδαλοβούτυρο
1 μικρή μπανάνα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα Χίου σκόνη
1/4 κ.γ. κακουλέ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι (ακέρωτο)
Για το σιρόπι (προαιρετικό):
100 ml νερό
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη μαγιά: βάζουμε σε ένα μπολ το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί. Θέλει περίπου 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου (θα φουσκώσει και έχει μικρές φυσαλίδες).
- Βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων την μπανάνα σε κομμάτια, τον χυμό και πολτοποιούμε (μπορούμε επίσης να τα πολτοποιήσουμε πατώντας τα με ένα πιρούνι).
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ένα μέρος από το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα με την μπανάνα, την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
- Την ώρα που το μίξερ ζυμώνει, ρίχνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και όταν ενσωματωθεί ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμη η ζύμη, όταν θα έχουμε ένα ζυμάρι ελαστικό και εύπλαστο, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια, απλά θα πάρει περισσότερη ώρα.
- Μεταφέρουμε την ζύμη σε καθαρό μπολ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ( 1-1,5 ώρα).
- Όταν έχει διπλασιαστεί, μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο, τη χωρίζουμε στα 3 ή στα 4 και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα ορθογώνιο φύλλο.
- Βάζουμε στη μέση το αγαπημένο μας βούτυρο ξηρού καρπού (εμείς προτείνουμε το Φουντουκοβούτυρο Τραγανό με Κακάο και Χουρμά), το απλώνουμε αφήνοντας τις άκρες καθαρές και τυλίγουμε σε ρολό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά περίπου.
- Αν θέλουμε, για να γίνει πιο μαλακό, μπορούμε να το σιροπιάσουμε. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μόλις βγει από τον φούρνο, με ένα πινέλο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το σιρόπι, λίγο λίγο μέχρι να πάει παντού.
Wild Souls X Veggie Shark